Hrvatska Katolička Škola

U župi djeluje Hrvatska škola, u školskoj godini 2017./2018. upisano je 35 djece, djecu uče 3 učiteljice i sve[enik: vjeronauk, hrvatski jezik, povijest, zemljovid i pjevanje.

Škola se održava petkom u prostorijama župe i iznamljenima prostorijama. 

Povijest Hrvatske Škole 

Po dolsku tzv. nove ili poslijeratne hrvatske emigracije u ovaj dio sjevemozapađne Kanade, pobudila se želja za zajedničkim radom na hrvatskom društvenom polju. Prvi zajednički sastanci održavani su u nekadašnjem Selkirk Hotelu, na mjestu današnje Royal Bank, na Jasper i 101 Street. Osnovan je Hrvatski katolički centar; kupljena je dvorana i započelo se s radom. Jedno od prvih nastojanja bilo je osnivanje škole za učenje hrvatskog jezika. Bilo je to 1971. godine. Prva učiteljica hrvatskog jezika bila je gdjica Višnja Petranović.

Početak Škole je bio veoma skroman - osam djaka (svih osam curica). Jedan učitelj i školska ploča koju su napravili naši stolari. Iz godine u godinu broj se učenika povećavao pa smo bili prisiljeni imati nastavu u raznim djelovima dvorane: u kuhinji, na pozornici iza zavjesa...Pored ostalih neugodnosti u našoj staroj dvorani, bez gledanja kroz prozor mogli smo Često puta znati da li vani pada kiša ili se topi snijeg na krovu dvorane.

Pored svih nedostatak svi smo tu dvoranu voljeli onakvu kakva je bila. Bila je ono što smo mogli imati prema ondašnjim mogućnostima. Služila je kao Škola, dvorana za sastanke, zabave, koncerte, svadbe i uvježbavanje hrvatske folklorne gurpe. Bila nam je draga jer je bila jedan dio Hrvatsske u dalekom svijetu. Ova dvorana je omogućila Hrvatima Edmonotona i našoj folklornoj grupi da održe sada već tradicionalnu Hrvatsku večer. Prvi put to je bilo 23. studenog 1973. u poljskom domu. Na programu je bilo prikazivanje slika iz Hrvatske, hrvatska narodna kola i pjesme. Prisutni su bili predstavnici provincijski i federalni predstavnici iz grad Edmonotona. Nakon te večeri naša folklorna grupa dobiva pozive iz mnogih mjesta Alberte za nastupe na raznim svečanostima. Oni su se pozivima rado odazivali i ponosno prikazivali svijetu hrvatsku bogatu kulturnu baštinu.

Školske godine 1977/78. nastava hrvatskog jezika počela se održavati u prostorijama Secred Heart School, gdje smo dobili moderne ućinonice. Iz godine u godinu broj djaka u Hrvatskoj školi se mijenjao da bi 1991. dosegao vrhunac od 92 djaka. Za uspjeh Hrvatske Škole zahvalnost ide roditeljima, kojima nije teško dovoditi djecu u školu ikad nije baš pogodno, po ledu i snijegu, po kiši i studeni. Velika zahvalnost ide učiteljma koji dobrovoljno i redovito dolaze na predavanja. Neki od njih to rade dugi niz godine. Ne smijemo zaboraviti ni naše djake koji marljivo uče jezik i povijest svojih roditelja.

Iako je broj djaku u Hrvatskoj školi velik, znamo da bi po broju obitelji u našerm gardu, mogao biti i daleko veći. Teško je zamisliti da neke obitelji r.e žele da im djeca uče hrvatski jezik, ako ne za ništa drugo, makar da se mogu sporazumjeti s (Redovima i bakama kad odu u Hrvatsku. Nemojmo dozvoliti da nestankom starijih izumre i jezik u našim nasljednicima.

Postoji i izreka: Koliko jezika govoriš, onoliko vrijediš!

Hrvatska povijest je duga i časna. Seže u vremena prije Krista. Svaki onaj tko potječe iz te slavne povijesti treba se ponositi njome. To će moći tek onda kad je upozna. Hrvatska je prirodno vrlo lijepa zemlja. To izražava i hrvatska himna u svojim početnim riječima: Lijepa naša.... Mnogi stranci kad dodju u Hrvatsku ostanu zaljubljeni u nju. Koliko bi to više trebali sinovi i kćeri Hrvatske!?

Sastavni dio nastavnog programa u Hrvatskoj školi jest i vjeronauk kojega redovito drži svećnik. Škola je u svoje vrijeme obivala federalnu u provincijsku pomoć. To je u novije vrijeme dokinuto. Ali to neće utjecati na rad škole, jer roditelji i župska zajednica daju svoj prilog zauzdržavanje Škole, kao i dobrovoljni rad učitelja. Školom upravna Principal s učiteljima. Djeca Hrvatske škole svake godine spremaju prigodne programe za Majčin dan, Nikolinje, Božić. Tu nastupa i dječji pjevački zbor. Tako se kroz pjevanje hrvatskih vjerskih i nacionalnih pjesama takodjer uči hrvatski jezik.

Školska godina počinje u rujnu i završava u lipnju. Nastava se održava svakog petka od 7:00 - 9:00 sati navečer u Secred Heart School, 9624 -108 Ave.

Djaci su rasporedjeni u osam razreda, od kojih je jedan predvidjen za strance koji žele učiti hrvatski jezik. U tom razredu ima mnogo onih koji žele učiti hrvatski zbog toga što su posjetili Gspino Medjugoije.